Emoties en Chinese polsdiagnose

Emoties volgens de Chinese geneeskunde

Emoties en Chinese tong- en polsdiagnose

In de klassieke Chinese geneeskunde zijn emoties onlosmakelijk verbonden met gezondheid en orgaanfuncties. Wij kennen ook uitdrukkingen als 'iets op je lever hebben' als het om boosheid gaat, of 'het hart zinkt hem in de schoenen' voor angst.

In de Chinese geneeskunde zijn emoties gekoppeld aan de meridianen die bij bepaalde organen horen. Als je met tong- of polsdiagnose een verzwakt orgaan herkent, gaat dit altijd samen met de daaraan gekoppelde emoties. Een belemmering van de stroming van energie in het lichaam voel je als een emotie. Blokkeert de stroming van de leverenergie dan voel je veel boosheid en frustratie terwijl een blokkade van de nierenergie te voelen zijn als de emoties onzekerheid of angst.

Maar de Chinese inzichten gaan nog veel verder. Er is namelijk een rangorde tussen emoties. Voor het verwerken van verdriet kan het uiten van boosheid een middel worden om met het verdriet om te leren gaan. Plezier is gekoppeld aan angst, angst aan piekeren etc. Emoties worden zo 'logisch' en inzichtelijk. En behandeling van emotionele problemen begint bij het in balans brengen van de meridianen.