Zuur-basen balans in voeding

Voedingsadvies in zuur-basen balans

Zuur-basen balans in voeding

De zuur-basen huishouding van het lichaam is een complex proces dat van invloed is op tal van lichaamsfuncties en voeding heeft hier een grote invloed op.

Of een levensmiddel verzurend of ontzurend is, wordt niet bepaald door haar zuurgraad, maar door de manier waarop het wordt verteerd. Citroensap is bijvoorbeeld erg zuur, maar deze zuren kan het lichaam omzetten in CO2 en water. Het mineralenoverschot dat overblijft maakt een citroen ontzurend.

En er zijn verschillende stoffen die een ver- of ontzurende werking hebben.Een goede richtlijn voor een voeding in zuur-basen evenwicht is het eten in een verhouding van 30% verzurende en 70% ontzurende levensmiddelen.

Globaal kan gesteld worden dat groente en fruit ontzurend werken en de overige levensmiddelen een zuuroverschot bevatten. Er zijn echter veel uitzonderingen op deze regel vandaar dat er diverse zuur-basen tabellen ontwikkeld zijn. Veel van deze tabellen zijn strijdig met elkaar, doordat ze op verschillende uitgangspunten gebaseerd zijn.

In Nutrientz wordt de zuur-basen verhouding daarom gecombineerd met een wetenschappelijke formule om het zuuroverschot van een maaltijd te schatten. Door deze twee geheel verschillende methodieken te gebruiken kan met grote zekerheid worden bepaald wat de invloed van het eten op de zuur-basen huishouding van het lichaam is.