Voedingswaardes

Voedingsadvies met Nutrientz

Voedingswaardes

Van recepten, maaltijden, dag- en weekmenu's worden door Nutrientz diverse voedingswaardes berekend. De belangrijkste hiervan zijn zuur-basen balans, glycemische lading en energie.

Zuur-basen balans

Een verhouding van 30% verzurende en 70% ontzurende levensmiddelen heeft een aantal voordelen. Zo bevat het voldoende mineralen om de zuurvorming uit de levensmiddelen kan compenseren. Daarnaast bevat het veel vitamines, vezels en antioxidanten die nodig zijn om het lichaam gezond te houden.

Werken met een zuur-basen verhouding heeft een paar nadelen. De belangrijkste is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen levensmiddelen. Een aardbei is minder basisch als een appel, maar dit wordt niet weerspiegeld in de verhoudingen. Daarom wordt het zuur/basen overschot in Nutrientz ook berekend met de wetenschappelijke PRAL formule

Glycemische lading

Hoeveel insuline het lichaam nodig heeft om suikers in de voeding om te zetten, wordt weergegeven met de glycemische lading. Voor het afvallen en een goede gezondheid, is het het beste om koolhydraten over de dag heen te verspreiden en er niet teveel van tegelijk in te nemen.

Calorieën

Een grote nadruk op een goede zuur-basen verhouding en lage glycemische lading kan ertoe leiden dat maaltijden weinig energie bevatten. Door het aantal calorieën te berekenen, kan voorkomen worden dat cliënten futloos worden doordat ze te weinig energie binnen krijgen.

Wij geloven niet dat heel nauwkeurig calorieën tellen nodig is. In de praktijk worden toch niet alle levensmiddelen tot op de gram nauwkeurig afgewogen voordat ze gegeten worden. Een verschil van 100 calorieën meer of minder zul je niet zo snel merken. Maar een voedingspatroon met 500 calorieën te veel of te weinig zal na een paar dagen gevolgen gaan krijgen.